Szívmegállás


Mi a diagnózis? 
di= kettő
a= fosztóképző
gnózis= tudás
K.A. önmuki értelmezésében: 
"már ketten nem tudjuk mi a bajom" 

Várom az HBO új napi sorozatát, a nagysikerű izraeli sorozat hazai adaptációját, a Terápiát.
Felvezető filmként a már elemezgetett Társas/Játék ment, mégpedig annak utolsó része.
Frappáns befejezés, kiderül mindenki valakinek a valakije, sógora, komája, nénikéje vagy ex-szeretője.
Kedvec Ivánunk pedig többszörösen koppan: felesége megúnván stiklijeit,  kirakja, s gyorsan be is pasizik. Ex-szeretője, az internet-díva Ella pedig kedvenc informatikusunkkal, Topimaci Antallal készül Párizsba. 
Iván csüccsen -sok szék közül a  pad alá.
Új Medicinás szempontból viszont van egy érdekes momentum. Az egykori díva miután elénekli hattyúdalát egy retróhangulatú reklámflmben, dicsfényben ölelve elalszik. 
Örökre.
A diagnózis: hirtelen szívmegállás.

Katona Józseffel is egy szívmegállás végzett, a nyílt utcán esett össze.

Ez az, amit a köznyelv szívinfarktusként könyvel el.  A valóságban a szív fokozatosan lelassul, míg végül megáll.

Régen nem véletlenül volt virrasztás, lévén volt arra példa, hogy a halottnak hitt felébredt. Ők nagy valószínűséggel hirtelen szívmegállásban haltak meg. 

Az elváltozások kétszakaszúságának köszönhetően itt is áll az a tézis, mely szerint minél hosszabb ideig rágódik valaki a konfliktusán, annál erőteljesebb az elváltozás. A kétszakaszúság ismeretében azt is tudjuk, hogy a helyreállítás ugyanolyan hosszú -s ha van visszaesés, akkor még hosszabb is lehet-, mint az elváltozás időszaka. S minél hosszabb az elváltozás időszaka, annál keményebb, nehezebb, fájdalamasabb a helyreállítási szakasz, különösen a szervezet működési főpróbája az ún. epileptokrízis. 

Mi történik a szívkoszorúér artéria különprogram esetén?
  1. Sokk: általában egy nemi/birtok veszteség, azaz  munka, mint birtok elvesztése, szerelmi/szexuális frusztráció - visszautasítás, a  partner, mint birtok elvesztése.
  2. A sokk becsapódik  (normál állapotú jobbkezes férfiaknál vagybalkezes nőnél) a  jobb fülünk feletti agykéregbe
  3. A lelki sokkot,  konfliktust az automatikus agy azonnal letölti az adott agyi reléhez tartozó szervbe, így a szívkoszorúér artériába. (normál hormonális állapotú balkezes férfinél és jobbkezes nőnél a bal fül felett csapódik be, így a szívkoszorúér véna különprogramja indul be, amit szaporább szívverés jellemez).
  4. Mivel cél a túlélés, megkezdődik az érfal vékonyítása (sorvadás, fekélyesedés) : minél több vér jusson a szívbe teljesítménynövelés céljából. 
    Tüneteket is érezhetünk: szúró, szorító, lüktető érzés (angina pectoris). 
    "Fáj a szívem érte..."
  5. Megoldás után megkezdődik az érfal helyreállítása: hegesedés, érfal duzzanata.  Közben a szívverés fokozatosan lassul. A krízisben lehet szívfájdalom, eszméletvesztés. Viszont a  szívlassulás folytatódik, s akár le is állhat! Ennek oka, hogy az agyi reléközpont ödémásodik, s ez a vizenyő nyomja a központot.
Mit tegyünk szívinfarktus esetén? 

  1. Mentőt hívni, közben
  2. Azonnal az illető fejét, különösen a jobb fül feletti részt  jegelni (pl. zacskó mélyhűtött zöldborsóval beborítani a fejet), ez leviszi az ödémát.
    A fej jegelése ma már az orvosi protokoll része.
  3. Lábakat meleg vízbe tenni.
  4. Egy erős eszpresszót megitatni. 
  5. Homeopátiás szer: Ribes Nigrum 1D.
Általában mire kiér a mentő a jeges borogatásnak köszönhetően egy viszonylag jó állapotban lévő embert fognak találni. 
Figyelem: az agyi ödéma miatt minden egyes elfogyasztott korty víz veszélyes lehet, az infúzió pedig egyenesen végzetes. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok