Ki a komfortzónából - 24/7

Valljuk be a legnagyobb énhatár tágítás mégiscsak a gyermekvállalás.
Ugyanis ez már nem rólam szól, hanem arról a pöttöm rózsaszín szopósmalacról, aki az utolsó sejtemet és lélegzetemet is magának követeli.
Nemhiába mondja számos láma és Rinpocse, hogy a gyerekvállalás felér a komplett ngöndróval, olyan szinten belenyúl a személyiségbe.

A tibeti buddhizmus négy alapgyakorolatát nevezik ngöndrónak. Ez áll a borulásból, azaz a teljes menedékvételből, mely fizikai aktivitással jár. Ezzel párhuzamosan mehet a Gyémánt Tudat tisztító meditáció. Míg az előbbi a nagyobb, addig az utóbbi a kisebb szennyeződéseket hivatott eltávolítani. A két tisztítást követi a minden jó (mandala)felajánlása, majd a beteljesítő medi a lámán.
Mindegyik gyakorlatot 111.111-szer kell elvégezni, így a fejből a szívbe jut a "tudás". Persze az is jó, ha többször is sort kerítünk a gyakorlatok teljesítésére életünk során.
A gyakorlatok bizony az életvitel átszervezésével, következetes gyakorlással járnak, közben szépen, csendben formálnak, mely során az ego tigrisének fogai szépen kihullanak.
Akárcsak a gyerekezés, mely rendesen odacsap az egónak, s kénytelen végre más javára tenni. Közben persze nyavalyog, kínlódik, figyelemért és szeretetért kuncsorog, sajnáltatja magát.
Ugyanis az a kis lélek, aki fizikai formában 10 hónapig anyuci pocijában csücsült bizony nem hajlandó külön szobában, egyedül aludni. Ha már 40 héten át hallgatta anya szívhangját, igencsak szeretné most is szőröstől-bőröstől őt birtokolni.
A gyerek dirigál: akkor eszik mikor éhes, pelust többször megtölti, s hálisten ki meri mutatni mindenféle szükségletét, amit aztán a felnőttek, szülők, nagyszülők, bölcsődei ill. óvodai gondozók, majd iskola, egyszóval a nagy szocializációs folyamat szépen beléfojt, elnyom.
"még őszinte ember voltam.."- azaz ki mertem mondani, amit gondolok.
A gyerekként megtanultuk, mi a helyes és helytelen, s lépten-nyomon tilalomfákba botlunk azóta is.
Hallgatom a játszótéri anyukákat, "ezt tedd, azt ne tedd". Kézműves foglalkozáson már a gyerek mondja "ez béna lett", s a szülő bólint, miközben ő maga sem tud pálcikaembert rajzolni.
Lehurrogás, parancsolás, pofonok. "A Biblia is azt mondja, hogy akit szeretsz, azt megvered. Az ő érdekében."

Meglátásom az erőszak pedig erőszakot szül, s a gyerek tökéletesen leutánoz bennünket...
Ver, mert verik.
Dirigál, mert dirigálnak neki.
Okoskodik, mert vele is okoskodnak.

Gyereknevelés=legnagyobb tanulás.
Gyerek=legnagyobb tanító

Folyamatosan tükröt tart, s rámutat gyenge pontjainkra.
Nem rá kell haragudni, ha nem úgy viselkedik, ahogyan az nekünk lenne jó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok